Micro-algen als gamechanger in land- en tuinbouw

Op donderdag 1 april vond het eerste online innovatiecafé plaats van Greenport Aalsmeer met een hoofdrol voor de micro-alg. Een bijzondere alg, die ingezet kan worden als natuurlijke voeding voor sierteelt- en groentegewassen. Ad van Vugt en Robert Baard van Algae Innovations Netherlands (AIN) zien een mooie toekomst voor dit levende product. “Deze micro-algen kunnen een gamechanger worden in de land- en tuinbouw.”

De bijna vijftig deelnemers lieten zich online bijpraten door Van Vugt en Baard van AIN. Zij kweken al jaren micro-algen op locaties in Rijsenhout en Zeewolde. De kracht van de micro-alg AquaPhyto is volgens Van Vugt dat het een natuurlijk en levend product is met een groot aantal stoffen in zich waar planten goed op gedijen. “De micro-algen die we toevoegen aan de bodem gaan communiceren met de plant, de wortels en omgeving . Het zijn net stofzuigertjes die alle minerale stoffen verzamelen en omzetten in plant-relevante inhoudsstoffen, die uiteindelijk weer bij de planten terecht komen. AquaPhyto zet het ecosysteem in de bodem aan de gang waardoor er een heel natuurlijk evenwicht in de grond of het potje ontstaat.”

Verrassend
Baard liet een aantal gewassen zien die behandeld waren met AquaPhyto. De resultaten waren verrassend. De micro-algen zorgen in zijn algemeenheid voor een betere groei van de planten, zowel qua blad- als wortelontwikkeling, een intensere kleur en een vollere bloemontwikkeling. “Dit zorgt uiteindelijk voor een weerbaarder en vitaler gewas. De planten ontwikkelen zich sneller, komen sneller tot bloei en kunnen daardoor eerder naar de markt.”

Zo blijkt dat orchideeën gemiddeld 12% meer bloemen geven na voeding met de AquaPhyto. Bij het gewas bromelia is er met gebruik van de micro-alg een halvering van de mestdosering mogelijk. Bij de aardbei komt er na de algenvoeding een betere wortelontwikkeling tot stand zodat de plant zich boven de grond beter kan ontwikkelen. Bij begonia’s ontstaat er meer homogeniteit in het gewas na gebruik van de micro-algen: normaal blijft circa 40% achter in groei maar na de behandeling bleek dat 90% van de begonia’s uniform van grootte waren. Ook in het open veld zijn proeven gedaan: bij een uienveld dat behandeld was met micro-algen, waren de uien 10 tot 15% groter in omvang dan de uien van het uienveld dat niet behandeld was.

Kosten
Tijdens de bijeenkomst werden er veel vragen via de chat gesteld, variërend van hoe dien je de AquaPhyto toe aan het gewas, hoe voed je deze micro-algen en kun je als bloementeler zelf algen telen tot aan wat kosten deze micro-algen, hoe kan het dat algen ‘praten’ met planten en kun je ze alleen toepassen op potgrond of ook in bijvoorbeeld hydroponics?
Onder leiding van dagvoorzitter Jan-willem Donkers kwamen alle vragen aan bod. De hamvraag van de middag was of deze micro-algen op termijn de kunstmest kunnen vervangen. Volgens Baard is dit van het gewas afhankelijk. “Bij de tomatenteelt zien we dat we de chemische fertilizer met 50 tot 70% kunnen reduceren. Er is geen gewas hetzelfde, maar ik ben ervan overtuigd dat bij sommige gewassen de kunstmest er helemaal uit kan.”

Zien is geloven
De volgende stap van de beide mannen is met het product de markt opgaan. “De meeste onderzoeken zijn nu afgerond. We hebben samen met enkele telers aangetoond dat het in de praktijk werkt, maar nu moet het navolging gaan krijgen in de sector. Zij moeten er uiteindelijk mee aan de slag gaan en hiervoor geldt: zien is geloven. Ons doel is om naar een optimale voedingsoplossing voor ieder gewas te komen. Dat kost tijd.”, aldus Van Vugt.

Donkers rondde de middag af met de oproep dat telers die aan de slag willen met deze bijzondere micro-alg en met de verduurzaming van hun teelt, zich kunnen melden bij Greenport Aalsmeer via info@greenportaalsmeer.nl. Gemist? Het gehele webinar is hier terug te kijken.

Dit project wordt gesteund door 3e plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3) - een Europees subsidieprogramma voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van de agrarische sector in Nederland.