Ondernemer uit Greenport Aalsmeer aan het woord over NederVanille

Joris Elstgeest: 'NederVanille kan dé teelt van de 21ste eeuw worden'

Iedere maand vertelt een ondernemer uit de Greenport Aalsmeer over een actueel onderwerp of project in de sierteeltsector. Wat betekent dit voor zijn of haar bedrijf? Dit keer spreken we Joris Elstgeest van Elstgeest Potplanten, een Dieffenbachia-kwekerij van 2 hectare in Nieuwe Wetering.

Elstgeest doet mee aan het project NederVanille, waarbij een kleine groep telers met elkaar kennis uitwisselt over de teelt van vanille, de economische haalbaarheid van de teelt en het ontwikkelen van een teeltprotocol voor Nederlandse omstandigheden. Joris ElstgeestMet als doel: een continu aanbod van kwalitatief hoogwaardige NederVanille.

De meeste gebruikte vanille in de voedselindustrie is  'chemische' vanille, maar er is wereldwijd een groeiende vraag naar natuurlijk geproduceerde vanille. "Als Coca Cola in de toekomst besluit om alleen nog maar met plantaardige vanille te werken, dan kunnen we er in Nederland nog wel een paar hectares bijplanten", aldus Elstgeest.

Hoe ben je betrokken geraakt bij het project NederVanille? Ik heb zelf wel eens een vanilleplantje in huis gehaald om als sierplantje te kweken. Als je daar mee bezig bent, dan wil je ook kijken of je er vanillestokjes aan kan krijgen. Hier was ik mee bezig. Met name de bevruchting van de bloemen bleek moeilijk. Toen dit project voorbij kwam, ben ik meteen ingestapt.

Waarom is dit project belangrijk? Er wordt nu nog geen vanille geproduceerd in Nederlandse kassen. Maar er zijn kansen voor deze teelt te zijn, mits we enkele problemen kunnen overwinnen. Ik denk we nog wel een jaar of vijf voor onderzoek nodig hebben, maar misschien hebben we met NederVanille wel de tomatenteelt van de 21ste eeuw gevonden!

Hoe kunnen anderen profiteren van de kennis die op jullie bedrijf wordt opgedaan? Als het ons lukt om van NederVanille een economisch rendabele teelt te maken, kunnen we er hier in Nederland een goede boterham mee verdienen. Innovatiemotor Greenport Aalsmeer heeft de start van het project gefinancierd. Wageningen UR is met de betrokken bedrijven kleine onderzoeken gestart om een teeltrecept te ontwikkelen. Ook wordt er gezocht naar afnemers voor de (nog te telen) 'vanillebonen'. De Universiteit Leiden onderzoekt de vanille op mogelijke inhoudsstoffen voor medicijnen, en dat ziet er hoopgevend uit!

Wat zijn je wensen voor de toekomst? Ik hoop dat NederVanillie een kwaliteitsmerk wordt. En dat we voor een hoop telers een interessante teelt voor elkaar krijgen met rendement voor de lange termijn.