Start nieuwe ronde Tuinbouw Battle

Met de Tuinbouw Battle streven we ernaar om de jeugd meer kennis bij te brengen over de sierteeltsector interesse bij scholieren te wekken voor een opleiding en carrière in de groene sector en tenslotte het imago van de sector een boost te geven.

Startmomenten 2022-2023
In het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 zijn drie startmomenten gepland: 14 november, 9 januari en 6 maart.

Over de Tuinbouw Battle
De battle duurt gemiddeld 4 weken per ronde en richt zich op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Zij krijgen een online lesprogramma en hun eigen mobiele teeltkar waarop ze hun tulpenbollen verzorgen om de tulpen vervolgens te plukken en te verkopen. De leerlingen worden uitgedaagd zelf tulpen te telen, te verkopen en daarmee geld te verdienen voor een aankoop voor de klas, zoals een spel of iets om mee buiten te spelen. Kosten noch moeite worden gespaard door de inzet van vijf moderne mobiele teeltinstallaties zodat leerlingen in hun eigen klaslokaal tulpen kunnen kweken.

Experts uit de sector
Als onderdeel van het project begeleiden experts uit de sector de klas en delen zij hun kennis om de leerlingen te enthousiasmeren voor het sierteeltcluster. De leraren krijgen een online lespakket inclusief lerarenhandleiding (gericht op bloei van bollen) en educatieve filmpjes om hun leerlingen gedurende de lesweek te helpen met het kweken van de bollen.

Tijdens de Tuinbouw Battle brengen de leerlingen ook een bezoek aan een tuinbouwbedrijf in de regio om zelf te zien hoe het er aan toe gaat bij bijvoorbeeld een bloementeler. Vanwege corona konden de bedrijfsbezoeken tijdens de eerdere battle niet doorgaan, maar vanaf november 2022 zijn ze weer een vast onderdeel van deze battle.

Gratis project
De Tuinbouw Battle is een gratis project dat mede mogelijk gemaakt wordt door Greenport Aalsmeer, Greenport Duin- en Bollenstreek. Zowel de mobiele teeltinstallatie als het lespakket en de bollen worden tijdens de battle kosteloos ter beschikking gesteld door Greenport Aalsmeer en de partners in het project. Ons projectteam ontzorgt: wij halen en brengen de materialen, plannen het bedrijfsbezoek bij een kweker in de buurt of het bezoek van de expert voor een gastles.

Tijdsinvestering
De Tuinbouw Battle is goed te implementeren als onderdeel van het lespakket. Met onderdelen als rekenen en taal (schrijven van een verkoopplan en verslag, het verkopen van de tulpen), creativiteit (hoe verkopen we de tulpen, wat voor verpakkingsmateriaal gaan we maken), samenwerken en overleggen (waar gebruiken we het opgehaalde geld voor) pakt deze battle verschillende elementen aan die de leerlingen verder kunnen ontwikkelen.

Meer informatie of meedoen?
Heeft u vragen over de Tuinbouw Battle of wilt u zich aanmelden? Neem dan contact op met Monique van Weerdenbrug, projectleider Arbeid & Onderwijs bij Greenport Aalsmeer via monique@greenportaalsmeer.nl of 06-5399 9657.

De Tuinbouw Battle is een project van Greenport Aalsmeer. De Tuinbouw Battle wordt financieel mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centrale, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Vorige
Vorige

Overzicht van onderwijs en arbeidsmarkt-initiatieven

Volgende
Volgende

Techniek Driedaagse 2022