Gebiedsontwikkeling

Duurzaam en toekomstbestendig

 
 
 

Duurzame gebiedsontwikkeling richt zich op het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de glastuinbouwgebieden in de regio

 

Om te komen tot toekomstbestendige glastuinbouwgebieden en behoud van primaire productie als essentiële schakel in de sierteelt keten, is integrale ontwikkeling nodig. Verduurzamingsprojecten brengen vaak ruimtelijke vraagstukken met zich mee en ruimtelijke ontwikkelingen - zoals bedrijfsverplaatsingen, uitbreidingen of moderniseringen - hebben vaak ook een grote duurzaamheidscomponent.

 
 

Gebiedsgericht

Het organiseren van samenwerking tussen de bedrijven en het ontwikkelen van gedragen gebiedsvisies vormen de basis voor het realiseren van projecten die de glastuinbouwgebieden toekomstbestendig maken. De gebiedsgerichte aanpak wordt toegepast in de gebieden Noorder Legmeerpolder (Amstelveen), PrimA4a (Haarlemmermeer), De Baan en Sotaweg (Kaag en Braassem) en De Kwakel-Kudelstaart (Uithoorn en Aalsmeer).

We zijn samen met Greenport Aalsmeer gestart met het ontwikkelen van een visie voor het tuinbouwgebied Baan en Sotaweg in Roelofarendsveen. Voor ons is dat een uitgelezen mogelijkheid om met een nieuwe, frisse insteek samen toekomstgerichte oplossingen te vinden voor de uitdagingen waar we voor staan.”

– Theo Akerboom –
Akerboom Freesia’s

Ondernemers

Greenport Aalsmeer verleent ondersteuning aan bedrijven in de Haarlemmermeer, Nieuwkoop, Amstelveen en Uithoorn bij complexe bedrijfsverplaatsingsen- en uitbreidingen, herstructurering en verduurzamingsprojecten. De focus ligt daarbij op vraagstukken die bijdragen aan de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, passend binnen de gebiedsvisie van de greenport.

Energietransitie

In de gebiedsgerichte aanpak is de energietransitie een van de belangrijkste onderwerpen. Om hiermee gericht aan de slag te kunnen gaan, heeft Greenport Aalsmeer onder andere voor alle tuinbouwgebieden een inventarisatie van het totale energiegebruik gemaakt. Ook ondersteunen we de uitrol van het CO2-netwerk van OCAP naar De Kwakel-Kudelstaart en werken we samen met Glastuinbouw Nederland en de zes Greenport-gemeenten aan een plan van aanpak warmte.

We zijn gestart met het verplaatsen van ons bedrijf in Amstelveen naar de Noorder Legmeerpolder waar een hypermoderne kas verrijst met drie hectare teeltareaal en ongeveer 1.000 m2 bedrijfs- en verwerkingsruimte voor de teelt van snijhortensia’s. Via onder andere ondernemerssupport van Greenport Aalsmeer konden we deze bedrijfsverplaatsing realiseren.”

– Bartjan Kolk –
Ko Kolk Hortensia’s

 

 Greenport Aalsmeer in cijfers

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bekijk hier alle nieuwsitems