Studenten nemen baan over van directeuren in de tuinbouw

Deze week gaan vijfendertig hbo/wo studenten ofwel directeuren in spé aan de slag bij Nederlandse topondernemers in de tuinbouwsector. Op één dag maken deze studenten kennis met het werk van een directeur en de dynamiek van de food & flower industrie. Daarnaast krijgen zij een uitdagend bedrijfsvraagstuk voorgelegd waar zij hun advies over mogen geven.

Dit jaar is er voor de eerste keer meer spreiding over de regio’s waar de tuinbouw is vertegenwoordigd, waaronder de Greenports Aalsmeer en Duin- Bollenstreek, Seed Valley en de Fruit Tech Campus. De aanmeldingen voor ‘Directeur voor 1 Dag’ komen uit heel Nederland en de studenten hebben verschillende studie-achtergronden: van econometrie en biomedische wetenschappen tot aan HR, bedrijfskunde en communicatie.

Nieuwe inzichten

Gijs Hoogenboom, derdejaars student Bedrijfskunde aan de Haagse Hogeschool, zat vandaag op de stoel van directeur Ekko Vermeulen van Floramedia. Hij haakte onder andere aan bij de maandelijkse sales meeting en een brainstorm over de toekomstige positionering van het bedrijf. Floramedia doet mee aan ‘Directeur voor 1 Dag’ omdat ze jonge studenten graag de kans willen geven om een kijkje te nemen in het bedrijfsleven. “Het is voor Gijs leuk om de verschillende facetten van onze bedrijfsvoering te bekijken waarover hij leert tijdens zijn opleiding. Hij kan gelijk zijn mening daarover geven en in gesprek gaan met onze mensen. Dit is voor ons ook heel interessant omdat jonge mensen vaak hele leuke en verrassende nieuwe inzichten hebben, waar wij ook weer van kunnen leren. Een win-win situatie dus! En wie weet komt Gijs in de toekomst wel bij ons werken. Jonge, goed opgeleide mensen zijn tenslotte schaars”, aldus Ekko Vermeulen.

Bij Bloemenbureau Holland nam Ruben Bruin, vierdejaars aan de Hotelschool The Hague, voor een dag de baan van Yvonne Watzdorf, directeur van Bloemenbureau Holland, over. Op zijn programma stond onder andere de prijsuitreiking van ‘Groen in de Klas’ bij middelbare school Vianova in Alphen a/d Rijn, een werksessie met het team en een gesprek over de inzet van sociale media. De komende week staan ook de directeuren van onder andere Royal Van Zanten, Dutch Flower Group, HilverdaFlorist en Nieuwkoop Europe hun stoel voor een dag af aan een student.

Initiatiefnemers

Het project ‘Directeur voor 1 Dag’ heeft als doel om hbo en wo studenten enthousiast te maken voor een carrière in de food & flower industry. “De deelnemende Aalsmeerse bedrijven laten het brede spectrum van de tuinbouw zien: van veredeling en vermeerdering tot aan marketing, productie en handel”, vertelt Monique Weerdenburg van Greenport Aalsmeer. “De studenten komen overal vandaan, niet alleen vanuit de groene opleidingen. Dat is juist zo leuk aan dit project: we laten zien dat je met bijna iedere opleiding aan de slag kunt in deze prachtige internationale sector.”

Directeur voor 1 Dag wordt gerealiseerd in samenwerking met Seed Valley, Fruit Tech Campus, Greenport Duin- en Bollenstreek, Greenport Aalsmeer en Glastuinbouw Nederland.

Vorige
Vorige

Kenniscafé over retourstromen

Volgende
Volgende

Start nieuwe rondes Tuinbouw Battle in regio Aalsmeer