Gemeenten partner arbeidsmigratie

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is ervan overtuigd dat gemeenten een belangrijke rol spelen in het voorkomen en oplossen van misstanden rondom internationale medewerkers. Zij heeft daarom een ondersteuningsprogramma arbeidsmigranten opgesteld dat sinds 2022 uitgevoerd wordt door het VNG-ondersteuningsteam arbeidsmigranten. Ook heeft de VNG een overzicht opgesteld van de bestuurlijke standpunten, dat in januari 2024 geactualiseerd werd. Als land- en tuinbouwsector voelen we hierdoor ons gesteund én uitgedaagd door de VNG.

Samenhangend beleid
De VNG stelt in deze bestuurlijke standpunten onder andere dat uitzendbureaus, werkgevers en huisvesters primair verantwoordelijk zijn voor een goede woon- en werksituatie van internationale medewerkers. Een standpunt dat wij als land- en tuinbouwsector volledig onderschrijven. Maar de VNG wijst ook op de verantwoordelijkheden van de gemeenten. Het is, zo stelt de VNG, belangrijk dat gemeenten rondom internationale medewerkers een samenhangend beleid hebben waarin onder andere huisvesting, registratie, integratie, zorg en welzijn en handhaving een plek krijgen. Ook pleit de VNG ervoor om bij de vestiging van nieuwe economische activiteiten rekening te houden met de huisvesting van internationale medewerkers.

Regionale aanpak
De VNG is van mening dat gemeenten bij voorkeur in regionaal verband én in samenspraak met bedrijven afspraken moeten maken. De arbeids- en woonmarkt is immers regionaal. Door regionaal samen te werken komt er meer balans tussen economisch nut en huisvesting. Regionale samenwerking draagt er bovendien aan bij dat internationale medewerkers gehuisvest worden in de nabijheid van werk en dat er in de regio dezelfde eisen en voorwaarden gesteld worden aan de woon-, werk- en leefomstandigheden van internationale medewerkers. Volgens de VNG kunnen provincies de regionale samenwerking faciliteren. Wanneer gemeenten er in regionaal verband niet uitkomen en dit gegeven het realiseren van voldoende goede huisvesting (nu of in de toekomst) in de weg staat, moeten provincies volgens de VNG gaan sturen.

Land- en tuinbouwsector: gesteund en uitgedaagd
Als land- en tuinbouwsector voelen we ons gesteund door deze en andere bestuurlijke standpunten van de VNG. Ook worden we uitgedaagd om op dit thema nog een stapje extra te zetten. Onze sectorbrede aanpak internationale medewerkers is gebaseerd op drie pijlers: goed werkgeverschap, de realisatie van voldoende goede, betaalbare huisvesting en het versnellen van robotisering in onze sector.

Het is onze sector- en ondernemersverantwoordelijk om internationale medewerkers goede en veilige werk- en woonomstandigheden te bieden. Daarom zoeken we lokaal en regionaal de samenwerking met gemeenten: we werken graag mee om te komen heldere beleidskaders waarbinnen huisvesting gerealiseerd kan worden. We delen de goede voorbeelden, organiseren werkbezoeken en werken mee aan de uitvoering van maatregelen zoals de registratie van internationale medewerkers in de BRP.

Regionale aanpak aangejaagd door de greenports
Via de regionale Greenports Aalsmeer en Duin- en Bollenstreek, die proactief en programmatisch werken aan regionale samenwerking tussen de betrokken greenportgemeenten en marktpartijen, dragen we bij aan de totstandkoming van regionaal beleid en regionale maatregelen. De kennis, ervaring en het netwerk van de VNG zijn ook hierbij zeer behulpzaam. Want, om de juiste stappen te kunnen zetten in de huisvesting en de leefomstandigheden van internationale medewerkers, is een integrale samenwerking tussen overheden en marktpartijen voorwaardelijk.

Meer informatie over de bestuurlijke standpunten van de VNG.

Meer informatie over de samenwerking binnen Greenport Aalsmeer is op te vragen bij Annemieke de Man – ademan@greenportaalsmeer.nl.

Vorige
Vorige

Geef uw energieprognose op aan Liander

Volgende
Volgende

Gratis workshops Circulariteit voor kwekers en handelaren